Letar du efter ett prestationshöjande, utsökt mellanmål? Vårt bananbröd är precis rätt för dig! Det här receptet är veganskt, glutenfritt och magvänligt, och innehåller endast ingredienser med lågt FODMAP-innehåll.
Bananbröd har varit mitt favoritmellanmål ända sedan barnsben. Receptet har modifierats, testats och ändrats många gånger under åren och receptet inspirerades ursprungligen av My New Roots. Det är en balanserad kombination av hälsosamma, näringsrika ingredienser och en mysig smak av sötma och kryddor. Det innehåller mycket bananer för att ge det en mör och saftig struktur och en djup smak. Detta bananbröd är så gott att det skulle kunna serveras som dessert, men det har också bra näring för idrottare. Det innehåller många hälsofördelaktiga och prestationshöjande ingredienser.
När man äter bananbröd (eller egentligen någon form av banan) före ett längre lopp eller träningspass lönar det sig att välja omogna bananer. Dessa grönaktiga används inte så ofta i bakverk, men de innehåller resistent stärkelse vilket kan vara fördelaktigt vid långa pass. Resistent stärkelse hjälper dig att upprätthålla din vätskebalans genom att lagra vatten och elektrolyter i tjocktarmen. På så sätt har du en "hemlig" vattenreserv för att hålla kroppen hydrerad under träning.
Resistent stärkelse fungerar också som ett prebiotika i tarmen och frisätter nyttiga kortkedjiga fettsyror som främjar en hälsosam tjocktarm. Till skillnad från de flesta prebiotika tolereras resistent stärkelse väl eftersom den långsamt fermenteras över tid. Den gradvisa frisättningen av gaser leder inte till uppblåsthet och obehag som med FODMAPs. Omogna bananer har dessutom en lägre fruktosnivå än mogna. Läs mer om resistent stärkelse här och här .
Låg-FODMAP-ingredienser och bra kolhydrater
Omogna bananer och havremjöl innehåller bra kolhydrater och fibrer som ger dig energi och håller din tarm frisk. Lönnsirap har en FODMAP-säker sockerprofil med mer glukos än fruktos. Det är också ett mineralrikt sötningsmedelsval och har en smak som balanserar bananernas kalkhalt. Nötter och nötsmör tillför hälsosamma fetter och protein tillsammans med lite textur till brödet. Kanel och ingefära har föreningar som spelar en roll för att hämma oönskade muskelkontraktioner och kramper under träning. Så dessa kryddor är ett utmärkt tillskott till bränsle under ett lopp eller träningspass. Mörk choklad innehåller polyfenoler som minskar oxidativ stress i kroppen och ökar kväveoxidaktiviteten i kroppen, vilket tros ha en gynnsam effekt på atletisk prestation. Men hey - framför allt är det en säker smakkombination med bananer!
Vi har njutit av detta bananbröd före, under eller efter träningspass. Vart vägen än tar oss, kommer bananbröd garanterat att ge en smaskig energikick när det behövs. Med en kopp sömnig te är bananbröd också ett utmärkt mellanmål sent innan sänggåendet.
BANANBRÖD (VEGANSK, GLUTENFRI, LÅGFODMAP)
Ger 1 limpa
-
5 omogna bananer
-
6 matskedar canola-, kokos- eller rapsolja
-
6 matskedar lönnsirap
-
1/2 dl växtbaserad mjölk
-
5 dl vetefritt mjöl (vi använder en glutenfri blandning av havre- och potatismjöl)
-
1 tesked bakpulver
-
1 tesked bikarbonat
-
2 teskedar kanel
-
1 tesked ingefära
-
1/2 tesked muskotnöt
-
1/2 tsk malda kryddnejlikor
-
1 tesked vaniljpulver
-
1/2 tesked salt
Ytterligare:
-
100 g hackad mörk choklad
-
1 dl russin
-
1 dl hackade valnötter
-
1 dl blåbär
-
jordnötssmör eller mandelsmör att virvla ovanpå eller breda på brödet
-
1 banan till dekoration
Börja med att mixa bananer, olja, lönnsirap och växtmjölk i en mixer tills det är slätt. (Om du inte har en mixer kan du mosa bananerna med en gaffel och blanda ihop med dina våta ingredienser).
Blanda alla torra ingredienser i en annan skål. Tillsätt den våta blandningen till de torra ingredienserna och blanda tills allt är väl blandat. Tillsätt choklad, hackade nötter, russin, nötsmör och/eller blåbär efter smak. För dekoration, skär en banan på mitten på längden och lägg ovanpå brödet.
Grädda i en bröd- eller kakform i 180°C i 30–60 minuter. Kontrollera regelbundet tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna och njut!