The Ultimate Guide to Choosing the Right Sports Drink

Urheilujuomia on monenlaisia. Mutta mikä niistä sopii juuri minun tarpeisiini? Tässä kirjoituksessa annamme vinkit sopivan urheilujuoman valintaan.

Miksi ja milloin kannattaa juoda urheilujuomaa?

Normaalissa elämässä elimistöstä poistuu noin kaksi litraa vettä päivässä hengityksen, hikoilemisen, vessassa käymisen ja ruoansulatuksen myötä. Urheillessa vettä voi haihtua jopa kaksi litraa tunnissa.

Nesteytys on ratkaisevan tärkeää urheilusuoritukselle. Jo vähäinen nestehukkaa alentaa suorituskykyä, ja pahimmillaan kuivuminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Hien mukana kehosta poistuu veden lisäksi suoloja. Siksi elektrolyyttejä sisältävä urheilujuoma on usein vettä parempi vaihtoehto. Elektrolyytit, kuten myös pieni määrä hiilihydraatteja, auttavat myös nesteen tehokkaassa imeytymisessä.

Lisää urheilujuomien taustalla olevasta tieteestä voit lukea tästä postauksesta.

Näin valitset tarpeisiisi sopivan urheilujuoman

Oikean urheilujuoman valitseminen riippuu monesta eri tekijästä: suorituksen pituudesta ja tehosta, säästä sekä siitä, millainen muu energiansaantisi tulee olemaan suorituksen aikana. Myös omat henkilökohtaiset mieltymykset kannattaa ottaa huomioon.

Kuinka pitkän suorituksen aiot tehdä?

Jos suoritus on melko lyhyt, esimerkiksi kolmen vartin kevyt juoksulenkki, et välttämättä tarvitse juomaa suorituksen aikana. Riittää, että juot ennen ja jälkeen harjoituksen. Yli tunnin mittaisten suoritusten aikana on hyvä nauttia urheilujuomaa.

Mitä pidempään suoritus kestää, sitä tärkeämpää on nauttia riittävästi nestettä koko suorituksen ajan ja korvata hien mukana poistuneet elektrolyytit. Janon tunne on yleensä huono indikaattori, sillä janon iskiessä keho on jo yleensä kuivunut noin kaksi prosenttia.

Kuinka kovatehoinen suorituksesi on?

Myös suorituksen intensiteetti vaikuttaa urheilujuoman valintaan. Mitä kovatehoisempi suorituksesi on, sitä enemmän hikoilet ja sitä tärkeämpää on korvata kehosta poistuneet nesteet ja elektrolyytit.

Korkeaenerginen urheilujuoma voi olla hyvä vaihtoehto kovatehoisen suorituksen aikana. Kun syke on korkealla ja olet hengästynyt, kiinteän energian syöminen voi tuntua hankalalta. Silloin energian nauttiminen nestemäisessä muodossa voi olla toimivampi ratkaisu.

Millaiset olosuhteet ovat?

Myös lämpötila vaikuttaa hikoilun määrään. Kuumassa kelissä kehosta haihtuu reilusti nestettä, jolloin huolellinen nesteytys on tarpeen. Hikoillessa kehosta poistuu runsaasti myös elektrolyyttejä, joten pelkän veden sijaan on hyvä nauttia elektrolyyttejä sisältävää urheilujuomaa.

Muista myös, että kehosta poistuu paljon nestettä myös talvella, vaikket sitä huomaisikaan yhtä helposti kuin kesällä.

Aiotko nauttia energiaa suorituksen aikana?

Pidemmän suorituksen aikana on syytä miettiä myös energiansaantia. Voit valita, nautitko energian (yleensä nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja) kiinteässä muodossa tai nestemäisenä.

Jos haluat saada kaiken suorituksen aikana tarvitsemasi energian esimerkiksi Jollos-vauhtikarkeista tai energiageeleistä, voit valita urheilujuoman, joka on tarkoitettu nimenomaisesti nesteytykseen, ei energiansaantiin. Jos taas haluat käyttää korkeaenergistä urheilujuomaa, voit vähentää kiinteän energian määrää.

Ota huomioon myös omat tottumukset

Myös monet henkilökohtaiset tekijät vaikuttavat urheilujuoman valintaan. On tärkeää valita juoma, joka maistuu omasta mielestä hyvältä. Silloin juominen ei jää liian vähäiseksi sen takia, että juomaa ei tee mieli nauttia.

Jos pelkäät, että tuntikausia kestävän suorituksen aikana juominen alkaa tökkiä, kannattaa varata mukaan myös jotakin toista makua. Näin saat vaihtelua juomiseen ja juot todennäköisesti enemmän.

Jos olet herkkävatsainen, valitse urheilujuoma jonka tiedät sopivan itsellesi. Kuukausien tai jopa vuosien harjoittelu voi mennä plörinäksi vatsavaivojen takia, joten harjoita myös vatsaasi tärkeitä kisoja varten. Testaa eri urheilujuomia, mielellään samanlaisissa olosuhteissa kuin kisoissa.

Näin löydät sopivan urheilujuoman Noshtin valikoimasta

Noshtilla on monta erilaista urheilujuomaa eri tarkoituksiin. Kaikkia urheilujuomia yhdistävät aidot raaka-aineet, vatsaystävällisyys sekä mahtavat maut. Kaikki juomat on kehitetty Suomessa, ja niiden koostumuksessa on hyödynnetty sekä tuoreinta tutkimustietoa että ammattiurheilijoiden ja ravitsemusasiantuntijoiden kokemuksia.

Urheilujuoma: tehokasta nesteytystä

Noshtin Urheilujuoman tehtävä on nesteyttää tehokkaasti. Hypotoninen juoma korjaa kehon neste- ja suolatasapainon tehokkaasti, ja sen koostumus auttaa vähentämään vatsavaivoja.

Milloin: Kun tarvitset tehokasta ja vatsalle ystävällistä nesteytystä ja juoman, joka ylläpitää halua juoda koko suorituksen ajan.

1 annos urheilujuomaa
15 g hiilihydraatteja
1,1 g suolaa

Korkeaenerginen urheilujuoma: nesteytys ja hiilihydraatit yhdestä juomasta

Noshtin korkeaenerginen urheilujuoma sisältää nimensä mukaisesti reilummin hiilihydraatteja. Voit korvata sillä kaikki tai osan suorituksen aikana käyttämäsi energiatuotteista. Voit säätää juoman hiilihydraattipitoisuutta sekoittamalla kauhallisen juomajauhetta haluamaasi määrään vettä (0,25-1 l).

Milloin: Kun haluat juomastasi nesteytyksen ja elektrolyyttien lisäksi energiaa.

1 annos korkeaenergistä urheilujuomaa
50 g hiilihydraatteja
1,3 g suolaa

Noshtin kaloriton elektrolyyttijuoma

Jos haluat juomastasi pelkästään elektrolyyttejä etkä lainkaan energiaa, Noshtin kaloriton urheilujuomatin kaloriton urheilujuoma on oikea valinta. Kätevä poretabletti sopii myös päivittäiseen nesteytykseen, ja se sisältää runsaasti kaliumia, kloridia, magnesiumia ja BCAA:ta.

Milloin: Kun haluat tehokasta nesteytystä päivän aikana (tai juhlien jälkeen!). Kun haluat urheilujuoman mutta välttelet hiilihydraatteja.

1 annos elektrolyyttijuomaa
0,6 g hiilihydraatteja
0,72 g suolaa

Talviurheilujuoma

Noshtin talviurheilujuoma on suunniteltu erityisesti talviseen urheiluun ja retkeilyyn. Se maistuu hyvältä niin kylmänä kuin kuumana, ja se sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Milloin: Talvilajeihin ja kylmän sään aktiviteetteihin.

1 annos talviurheilujuomaa
37 g hiilihydraatteja
1 g suolaa

Nesteytyksen ja energian saamiseen on monta erilaista tapaa

Kuten olet nyt oppinut, ei ole yhtä oikeaa tapaa huolehtia suorituksen aikaisesta nesteytyksestä.

Jos olet suunnitellut nauttivasi suorituksen aikana esimerkiksi 50-60 grammaa hiilihydraatteja ja puoli litraa nestettä, voi yhdistelmä näyttää monenlaiselta:

  • 0,5 l elektrolyyttijuomaa ja 6 vauhtikarkkia (0 + 60 g hh)

  • 0,5 l urheilujuomaa ja 4 vauhtikarkkia (15 + 40 g)

  • 0,5 l korkeaenergistä urheilujuomaa (1 kauhallinen jauhetta) (50 g)

  • 0,5 l korkeaenergistä urheilujuomaa ja 4 vauhtikarkkia (½ kauhallinen jauhetta, 25+40 g)

  • 0,5 l talviurheilujuomaa ja 2 vauhtikarkkia (37+20 g)

    Osta urheilujuomat täältä!


Suosituimmat tuotteet nyt

Suosituimmat tuotteet bundle
Ale
Ale

Suosituimmat tuotteet bundle

Hinta 54,65 €
Hinta 61,55 € Alennushinta 54,65 €
Osta heti
Jollos 6 maun lajitelma
Jollos 6 maun lajitelma
Ale
Ale

Jollos 6 maun lajitelma

Hinta 18,60 €
Hinta 20,70 € Alennushinta 18,60 €
Osta heti
Nosht Palkkari - Suklaa
Nosht Palkkari - Suklaa

Nosht Palkkari - Suklaa

Hinta 19,95 €
Hinta Alennushinta 19,95 €
Osta heti
Nosht Urheilujuoma
Nosht Urheilujuoma

Nosht Urheilujuoma

Hinta 14,95 €
Hinta Alennushinta 14,95 €
Osta heti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Hinta 47,70 €
Hinta Alennushinta 47,70 €
Osta heti
Jollos Kuukauden maku
Jollos Kuukauden maku

Jollos Kuukauden maku

Hinta 3,45 €
Hinta Alennushinta 3,45 €
Osta heti
Korkeaenerginen urheilujuoma
Korkeaenerginen urheilujuoma

Korkeaenerginen urheilujuoma

Hinta 19,95 €
Hinta Alennushinta 19,95 €
Osta heti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Hinta 7,95 €
Hinta Alennushinta 7,95 €
Osta heti
Jollos Vauhtikarkki - laatikko (15x52g)
Jollos Vauhtikarkki - laatikko (15x52g)
Ale
Ale

Jollos Vauhtikarkki - laatikko (15x52g)

Hinta 45,05 €
Hinta 51,75 € Alennushinta 45,05 €
Osta heti
Jollos Vauhtikarkki - yksittäinen (1x52g)
Jollos Vauhtikarkki - yksittäinen (1x52g)

Jollos Vauhtikarkki - yksittäinen (1x52g)

Hinta 3,45 €
Hinta Alennushinta 3,45 €
Osta heti