Ohita ja siirry sisältöön

Maa

Nosht survey: Over a quarter of endurance athletes suffer often from stomach issues

Yli neljännes suomalaisista kestävyyslajien harrastajista kärsii usein vatsavaivoista

Yli 80 prosenttia kestävyyslajien harrastajista kokee suorituksen aikaisen nesteytyksen ja ravitsemuksen vaikeaksi. Kolmannes kokee myös omaan ruokavalioon sopivien tuotteiden löytämisen vaikeaksi.


Erilaiset vatsavaivat kiusaavat kestävyyslajien harrastajia. Noshtin tekemässä kyselyssä kävi ilmi, että suomalaisista kestävyysharrastajista 28 prosenttia kärsii erilaisista vatsavaivoista usein ja 51 prosenttia toisinaan. Kolme prosenttia kertoi saavansa vatsaongelmia jokaisen suorituksen aikana.

Kyselyyn vastasi 433 juoksun, triathlonin, pyöräilyn, seikkailu-urheilun, suunnistuksen ja muiden kestävyyslajien harrastajaa. Yleisimpiä vatsavaivoja olivat turvotus, närästys ja erilaiset imeytymisongelmat. Moni kertoi joutuvansa kiirehtimään vessaan pahimmillaan monta kertaa suorituksen aikana.

Kyselyssä selvisi myös, että suorituksen aikainen ravitsemus ja nesteytys on haastavaa suurimmalle osalle kestävyysurheilun harrastajista. Syömisen ja juomisen suunnittelua piti hankalana 45 prosenttia vastaajista, ja yli 80 prosenttia piti suunnitelman seuraamista sekä riittävää syömistä ja juomista vaikeana.

Yli kolmannes vastaajista koki omaan ruokavalioon sopivien tuotteiden löytämisen vaikeaksi. Yleisimmin suorituksen aikana käytettyjä tuotteita olivat erilaiset urheilujuomat, energiageelit- ja marmeladit sekä banaanit.


Myös vatsaa voi treenata suoritusta varten

”Kisassa onnistumisen ratkaisee paitsi kunto myös se, mitä syöt ja juot kisan aikana. Kuukausien tai jopa vuosien kova työ voi valua hukkaan huolimattomien ravitsemusvalintojen ja ikävien vatsavaivojen takia”, kertoo huipputriathlonisti, valmentaja ja urheiluravitsemukseen erikoistunut elintarviketieteiden maisteri Kaisa Sali.

Vatsaongelmat kestävyyssuorituksen aikana johtuvat esimerkiksi siitä, ettei ruoansulatuskanava ole tottunut ottamaan vastaan energiaa suorituksen aikana. Myös esimerkiksi nestehukka tai nesteen liikasaanti johtavat herkästi vaivoihin. Pitkissä suorituksissa suolistoon saattaa syntyä myös mikrovaurioita, jotka edelleen hankaloittavat ongelmia.

Vatsaa voi onneksi treenata siinä missä muutakin kehoa. Totuta vatsa käyttämiisi tuotteisiin ja testaa, millaisia määriä voit nauttia suorituksen aikana.

”Kisaeväitä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota riittävään nesteen ja energian saantiin sekä niiden mahdollisimman tehokkaaseen imeytymiseen. Jos tiedät kärsiväsi herkästi vatsaongelmista, on hyvä vältellä tuotteita, jotka sisältävät runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja. Muutenkin kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen hiilihydraattikoostumukseen, sillä tuote imeytyy parhaiten, mikäli se sisältää sekä glukoosi- että fruktoosipohjaisia hiilihydraatteja”, Sali vinkkaa.Lue lisää:
Miksi vatsa menee sekaisin treenatessa?
Näin treenaat vatsaa kisapäivää varten
Urheilu ja hiilihydraatit: Miksi, mistä lähteestä ja kuinka paljon?
Tiesitkö tämän urheilujuomista?


Vanhemmat
Uudemmat
Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Iän varmistus

Klikkaamalla vahvistat että olet täysi-ikäinen.

Hae

Lisätty ostoskoriin