Ohita ja siirry sisältöön

Maa

Everything you need to know about recovery drinks

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää palautusjuomista

Mitä palautusjuoma on ja mitä se oikeastaan sisältää? Miksi proteiinin lähteellä on väliä? Milloin kannattaa juoda palkkaria?


Palautusjuoma on nimensä mukaisesti juoma, joka auttaa kehoa käynnistämään palautumisen harjoituksen jälkeen. Ei ole yhdentekevää, mitä palautusjuoma sisältää, millainen sen proteiininlähde on tai milloin sen nauttii. Tässä artikkelissa sukellamme palautusjuomien ihmeelliseen maailmaan.

Palautusjuomia on erilaisia

Palautusjuomia on monenlaisia, ja oikeanlaisen tuotteen valinta riippuu treenin luonteesta sekä omista tavoitteistasi ja mahdollisista ruoka-ainerajoituksista.

Palautusjuomat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: sekä proteiinia että hiilihydraatteja sisältäviin ja pelkästään proteiinia sisältäviin juomiin.

Proteiinipitoisten palautusjuomien nauttimisen harjoituksen jälkeen on tutkittu tehostavan lihasmassan ja lihasvoiman kasvua vastusharjoittelun jälkeen. Pelkästään proteiinia sisältäviä palautusjuomia nautitaan yleensä voimaharjoittelun jälkeen. Niitä käytetään myös kehonrakennuksessa kisadieetin aikana, kun tavoitteena on vähentää kalorien saantia ja vältellä hiilihydraatteja.

Kovatehoisen treenin, esimerkiksi toiminnallisen harjoituksen, intervalliharjoituksen tai hikisen kiekkomatsin jälkeen kannattaa nauttia sekä proteiinia että hiilihydraatteja sisältävää palautusjuomaa, jotta myös kehon glykogeenivarastot täydentyvät. Lisäksi hiilihydraattipitoinen juoma auttaa hillitsemään kiljuvaa nälkää, joka treeniä usein seuraa. Tästä on erityisesti hyötyä, jos treeniä edeltävästä ateriasta on vierähtänyt jo pitkä aika.

Myös kestävyysurheilun jälkeen palautusjuomasta voi olla hyötyä. Tutkimusten mukaan kestävyysurheilijan voi olla hyödyllisempää ottaa proteiinia ja hiilihydraattia sisältävää palautusjuomaa harjoituksen jälkeen pelkän hiilihydraatin sijaan. 


Mitä palautusjuomat sisältävät?

Palautusjuomaa valitessa kannattaa aina vilkaista ainesosaluetteloon. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota proteiininlähteeseen.

  • Proteiini:
    • Maidosta saatava heraproteiini on yleisin proteiininlähde palautusjuomissa. Sitä on kahta laatua: halvempi heraproteiinikonsentraatti, jossa on enemmän rasvaa ja laktoosia, sekä laadukkaampi heraproteiini-isolaatti, jonka proteiinipitoisuus on korkeampi sekä rasva- ja laktoosipitoisuus pienempi.
    • Kasvipohjaista proteiinia saadaan monista eri lähteistä, esimerkiksi soijasta, herneestä ja maapähkinästä. Ne sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon. Yhdistämällä erilaisia kasviproteiinin lähteitä saadaan aikaan koostumus, joka sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, mikä on ravitsemuksellisesti lähellä heraproteiinin aminohappokoostumusta.
  • Hiilihydraatit: Palautusjuomassa hiilihydraatin tulee olla nopeasti imeytyvässä muodossa, joten ne sisältävät esimerkiksi palmu- tai ruokosokeria tai maltodekstriiniä, jota valmistetaan esimerkiksi perunasta tai maissista saatavasta tärkkelyksestä.
  • Lisä- ja makeutusaineet: Palautusjuomissa saattaa olla erilaisia lisäaineita tai keinomakeuttajia, jälkimmäisiä etenkin vähemmän hiilihydraatteja sisältävissä tuotteissa maun parantamiseksi. Jos olet herkkävatsainen, kannattaa kiinnittää huomiota etenkin keinomakeuttajien lähteeseen: esimerkiksi inuliini saattaa ärsyttää vatsaa.


Noshtin Palkkarit on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Halusimme luoda palautusjuoman, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt ja joka ei sisällä vatsaa ärsyttäviä ainesosia - ja joka on niin hyvää, että sitä tekee mieli juoda muutenkin!

Makuja on kaksi: heraproteiini-isolaattia sisältävä Suklaa sekä maapähkinä- ja herneproteiinia sisältävä Pähkinä & Suklaa. Palkkarimme eivät sisällä lisäaineita tai keinotekoisia makeutusaineita.


Milloin palautusjuomaa kannattaa nauttia?

Noshtin Palkkari on suunniteltu juotavaksi kovatehoisen treenin jälkeen. Kevyen peruskestävyyslenkin jälkeen palautusjuomaa ei tarvitse nauttia, mutta pitkän tai intensiivisen harjoituksen jälkeen keho kaipaa nopeasti aineksia palautumisen käynnistämiseen.

Palkkarijauhe kulkee kätevästi mukana treenikassissa tai sheikkerissä, ja parasta on juoda palkkari heti harjoituksen päätyttyä. Näin myöskään nälkä ei pääse kasvamaan kohtuuttomaksi ennen kotiin pääsemistä.

Palautusjuoman on tarkoitus tukea palautumista, ei korvata aitoa ruokaa. Muista aina syödä riittävästi ja monipuolisesti treenin tueksi. Jos syöt liian vähän, treeni takkuaa, ja pitkään jatkuva energiavaje voi johtaa monenlaisiin vakaviin terveysongelmiin.

Osta Noshtin Palkkari täältä!

Vanhemmat
Uudemmat
Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Iän varmistus

Klikkaamalla vahvistat että olet täysi-ikäinen.

Hae

Lisätty ostoskoriin