Ohita ja siirry sisältöön

Maa

“The doctor told me to forget all extreme hobbies. That’s when I decided to start ultra running.”

”Kun lääkäri käski unohtaa extremehommat, päätin aloittaa ultrajuoksemisen”

Yllättäen puhjennut ykköstyypin diabetes vaati totuttelua mutta ei ole estänyt Ollia seikkailemasta. Haaveissa siintävät sadan mailin vuoristojuoksukisat.


”Sain diagnoosin ykköstyypin diabeteksesta yllättäen neljä vuotta sitten. Diagnoosi oli sokki. Heitin puhelimen seinään ja kiukuttelin. Tuntui että en voi tehdä enää mitään hauskaa.

Olin ennen diganoosin saamista ollut aina urheilullinen ja käynyt pitkillä vaelluksilla. En aluksi ymmärtänyt mikä minua vaivaa. Olin todella väsynyt, olo oli siirappinen ja minua kusetti koko ajan. Olin myös valtavan janoinen ja himoitsin sokeria koko ajan. Menin todella huonoon kuntoon ja jouduin viikoksi sairaalaan, jossa sain diagnoosin. 

Lääkäri sanoi, että kaikki extremehommat pitää unohtaa. Silloin päätin aloittaa ultramatkojen juoksemisen.

Diabetes ei estä minua tekemästä mitään, mutta joudun kiinnittämään paljon huomiota sokeritasapainon ylläpitämiseen. Jos saan liikaa sokereita, olosta tulee tukkoinen. Jos taas sokerit ovat alhaalla, voi tulla insuliinisokki ja lähteä taju.

Olen joutunut testaamaan paljon sitä, millaista energiaa ja kuinka paljon voin ottaa. Tärkeintä on pitää mukana suorituksissa nopeaa energiaa. Yleisimmin käytetään glukoosin ja fruktoosin yhdistelmää, sillä se imeytyy parhaiten. Minulla on lenkillä mukana aina energiaa: hätävara ja hätävaran hätävara. Noshtin tuotteet ovat toimineet minulla todella hyvin.

Pitkillä monipäiväisillä vaelluksilla käyminen vaatii paljon suunnittelua. Pitkinä päivinä tarvitsen myös insuliinipistoksen. Sen mukana kuljettaminen monipäiväisillä vaelluksilla etenkin talvella on haastavaa, sillä sen pitää olla sopivassa lämpötilassa.

Tähän mennessä pisin juoksemani matka on 83 kilometriä. Tänä kesänä tavoitteenani on juosta ensimmäistä kertaa sata kilometriä, ja suunnittelen myös pitkiä vaelluksia ja bikepacking-reissuja. Unelmani on juosta tulevaisuudessa Ultra-Trail du Mont Blancin 160 kilometrin kisa.

Jos törmäät insuliinisokissa olevaan ihmiseen, pysähdy auttamaan. Jos hän on tajuton, soita hätänumeroon 112 ja pyydä ohjeita. Itse näin kevään 2019 Karhunkierroksella kuinka erästä huonovointista diabeetikkoa oltiin jääty auttamaan. Silloin mietin, että minäkin voisin olla tuossa tilanteessa.

Olli Hietajärvi
Seuraa Ollin seikkailuja Instagramissa @oolaw


Noshtin ystäväkirja
Nimi: Olli Hietajärvi
Sijainti: Lahti
Näin seikkailen: Virne naamalla jalan tai pyöräillen.
Haaveeni: Mahdollisuus seikkailla enemmän ja piilopirtti rantasaunalla jossa levätä reissujen välillä.
Mottoni: Kyllä se siitä.
Suosikkini Noshtin tuotteista: Passion & kookos -energiakarkki lenkeillä ja Veggie Candy milloin vain.

Vanhemmat
Uudemmat
Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Iän varmistus

Klikkaamalla vahvistat että olet täysi-ikäinen.

Hae

Lisätty ostoskoriin