Carbs during endurance training: why, when and from what source?
Hiilihydraattien nauttiminen urheilusuorituksen aikana tehostaa tutkitusti suorituskykyä. Oikeat hiilihydraattivalinnat edesauttavat energian imeytymistä ja voivat ehkäistä vatsavaivojen syntyä. Miten sokerit toimivat elimistössä ja miksi suorituksen aikana voi olla viisasta vältellä FODMAP-hiilihydraatteja, joita on esimerkiksi hunajassa ja taateleissa?


Urheilija tarvitsee hiilihydraatteja sekä suorituksen aikana että palautumisen tueksi. Useissa tutkimuksissa on todettu, että hiilihydraattien nauttiminen yli 45 minuuttia kestävän keski- tai kovatahtisen kestävyysliikuntasuorituksen aikana lisää suorituskykyä.

Hiilihydraattien nauttimisella on huomattu olevan vaikutus myös suorituksesta palautumiseen. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun suorituksia tehdään useita lyhyen ajan sisään, kuten kovan treenikauden, etappityylisen kilpailun tai turnauksen aikana.

Ei ole yhdentekevää, missä muodossa ja mistä lähteestä hiilihydraatteja harjoituksen tai kisan aikana nautitaan. Oikeat hiilihydraattivalinnat edesauttavat energian imeytymistä ja voivat ehkäistä vatsavaivojen syntyä.

Kehon sokerivarastot tyhjentyvät nopeasti urheillessa

Ravinnon hiilihydraatit koostuvat erimittaisista hiilihydraateista, joita kutsutaan sokeriketjun pituuden mukaan mono-, di-, oligo- ja polysakkarideiksi. Elimistö muodostaa pitkäketjuisista hiilihydraateista energiaa pilkkomalla ne yksinkertaisiksi sokereiksi ohutsuolessa.

Glukoosi on elimistön tärkein energianlähde, sillä valtaosa monimutkaisemmista sokereista ja hiilihydraateista imeytyy elimistöön glukoosina. Osa glukoosista varastoituu maksaan ja lihaksiin glykogeenin muodossa, osa taas siirtyy verenkierron myötä solujen ravinnoksi.

Urheilusuorituksen aikana glukoosin käyttö lihasten energianlähteenä moninkertaistuu. Nopeiten elimistön käytettävissä on kudoksien sisältämä glykogeeni. Elimistön kyky varastoida glykogeeniä on kuitenkin hyvin rajallinen: glykogeenivarastot saattavat keski- tai kovatehoisen liikunnan aikana tyhjentyä jopa 45-90 minuutissa. Siksi urheilusuorituksen aikana on viisasta tankata nopeasti hyödynnettävissä olevaa energiaa. 

Alla olevasta taulukosta näet suositellut hiilihydraattimäärät eripituisiin liikuntasuorituksiin:

Harjoituksen kesto

Hiilihydraatteja tunnissa

alle tunti

ei lainkaan tai vähän

1-2 tuntia

30 g/h

2-3 tuntia

30-60 g/h

yli 3 tuntia

60-90 g/h


Urheillessa kannattaa nauttia glukoosia ja fruktoosia suhteessa 2:1

Urheillessa on syytä kiinnittää hiilihydraattien määrän lisäksi huomiota niiden tehokkaaseen imeytymiseen. 

Tutkimuksissa on todettu, että keho pystyy hyödyntämään tehokkaimmin hiilihydraatteja urheilun aikana, kun nautitaan sekä glukoosia että fruktoosia. Fruktoosi on glukoosin tapaan yksinkertainen sokeri, mutta sen molekyylirakenne on erilainen ja se imeytyy elimistöön eri kuljettajaproteiinin avulla. 

Kun suorituksen aikana nautitaan sekä glukoosia että fruktoosia, imeytyy enemmän hiilihydraatteja kuin vain toista näistä nauttimalla, koska näin saadaan hyödynnettyä useampia kuljettajaproteiineja. Glukoosia voi nauttia noin 60 grammaa tunnissa ja fruktoosia 30 grammaa tunnissa, ennen kuin niitä kuljettavat proteiinit saturoituvat.

Yleinen suositeltu suhde glukoosille ja fruktoosille suorituksen aikana on 2:1. Tämä suhde mahdollistaa maksimaalisen hiilihydraattien imeytymisen, sillä näin hiilihydraatteja voidaan nauttia yhteensä jopa 90 grammaa tunnissa (60 g glukoosia + 30 g fruktoosia).

Ehkäise vatsavaivoja urheillessa välttämällä FODMAP-hiilihydraatteja

Urheilijan on siis aina viisasta selvittää, millaisia hiilihydraatteja valittu energianlähde sisältää ja missä suhteessa eri sokerit ovat. Viisailla valinnoilla voi tehostaa energian imeytymistä ja ehkäistä vatsavaivojen syntymistä. 

FODMAP-hiilihydraatit (Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides And Polyols) ovat lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka pilkkoutuvat ohutsuolessa huonommin. Ne aiheuttavat monille ilmavaivoja ja vatsaongelmia, ja ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsiville jopa kovia kipu- ja turvotusoireita. 

Myös fruktoosi lasketaan suurina annoksina FODMAP-hiilihydraatiksi. Fruktoosia eli hedelmäsokeria on runsaasti esimerkiksi omenissa, kirsikoissa, hunajassa ja taateleissa. Kuten edellä todettiin, pienet fruktoosiannokset imeytyvät hyvin, mutta yksin sen imeytyminen on usein epätäydellistä.

Muita FODMAP-hiilihydraatteja ovat esimerkiksi laktoosi, sokerialkoholit, fruktaanit (joita löytyy esimerkiksi vehnästä ja rukiista) ja inuliini (jota käytetään esimerkiksi kevyttuotteissa kuidun lähteenä ja rakenteen muokkaajana).

Hunajasta tai taatelista tehdyt energiageelit ja -patukat voivat ärsyttää vatsaa

Vatsavaivat voivat helposti pilata treenin tai kilpailun. Siksi kannattaa aina perehtyä huolella energiatuotteiden ainesosaluetteloon ja selvittää, mistä lähteestä hiilihydraatit tulevat. 

Moni suosii hunajaa luonnollisena nopean energian lähteenä myös urheilun aikana. Markkinoilla on myös kaupallisia hunajapohjaisia energiageelejä ja -patukoita. Myös energiatiheä ja edullinen taateli on yleinen ainesosa monessa energiapatukassa. Hunaja ja taateli sisältävät kuitenkin paljon FODMAP-hiilihydraatteja ja voivat aiheuttaa monille kipua ja turvotusta.

Noshtin tuotteet on suunniteltu olemaan vatsaystävällisiä

Noshtin energiakarkit ja -geelit on suunniteltu olemaan niin vatsaystävällisiä kuin mahdollista. Tuotteiden glukoosin ja fruktoosin suhde on 2:1, jotta hiilihydraatit imeytyvät tehokkaasti. Ainesosat on valittu huolella siten, että tuotteet sisältävät vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ainesosia. 

Noshtin energiatuotteiden hiilihydraattimäärät:

Suosittelemme aina testaamaan tuotteita ja niiden toimivuutta itselle ennen kilpailuja, jottei tärkeä suoritus ja kuukausien valmistautuminen mene hukkaan vatsaongelmien vuoksi. Kevään mittaan kerromme Noshtin blogissa lisää siitä, miten voit valmistella vatsaasi huippusuorituksiin!


Lähteitä:

Fuchs, Gonzales and van Loon: Fructose co-ingestion to increase carbohydrate availability in athletes. J Physiol 597.14 (2019) pp 3549-3560

Betts, Fuchs, Gonzales, and van Loon: Glucose Plus Fructose Ingestion for Post-Exercise Recovery—Greater than the Sum of Its Parts? Nutrients 2017, 9, 344

Jeukendrup A. A step towards personalized sports nutrition: carbohydrate intake during exercise. Sports Med 2014; 44(1): 25-33.

https://www.mysportscience.com/single-post/2015/05/14/Carb-mixes-and-benefits

Gibson, Peter R. and Shepherd, Susan J. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: the FODMAP approach. Journal of gastroenterology and hepatology. Vol 25, issue 2, pg 252-258.

https://www.pronutritionist.net/2011/05/ibsn-ruokavaliohoito-fodmap-hiilihydraatit-osa-2/



Suosituimmat tuotteet nyt

Suosituimmat tuotteet bundle
Ale
Ale

Suosituimmat tuotteet bundle

Hinta 54,65 €
Hinta 61,55 € Alennushinta 54,65 €
Osta heti
Jollos 6 maun lajitelma
Ale
Ale

Jollos 6 maun lajitelma

Hinta 18,60 €
Hinta 20,70 € Alennushinta 18,60 €
Osta heti
Nosht Palkkari - Suklaa
Nosht Palkkari - Suklaa

Nosht Palkkari - Suklaa

Hinta 19,95 €
Hinta Alennushinta 19,95 €
Osta heti
Nosht Urheilujuoma
Nosht Urheilujuoma

Nosht Urheilujuoma

Hinta 14,95 €
Hinta Alennushinta 14,95 €
Osta heti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Hinta 47,70 €
Hinta Alennushinta 47,70 €
Osta heti
Jollos Kuukauden maku
Jollos Kuukauden maku

Jollos Kuukauden maku

Hinta 3,45 €
Hinta Alennushinta 3,45 €
Osta heti
Korkeaenerginen urheilujuoma
Korkeaenerginen urheilujuoma

Korkeaenerginen urheilujuoma

Hinta 19,95 €
Hinta Alennushinta 19,95 €
Osta heti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti
Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Kaloriton urheilujuoma poretabletti

Hinta 7,95 €
Hinta Alennushinta 7,95 €
Osta heti
Jollos Vauhtikarkki - laatikko (15x52g)
Jollos Vauhtikarkki - laatikko (15x52g)
Ale
Ale

Jollos Vauhtikarkki - laatikko (15x52g)

Hinta 45,05 €
Hinta 51,75 € Alennushinta 45,05 €
Osta heti
Jollos Vauhtikarkki - yksittäinen (1x52g)
Jollos Vauhtikarkki - yksittäinen (1x52g)

Jollos Vauhtikarkki - yksittäinen (1x52g)

Hinta 3,45 €
Hinta Alennushinta 3,45 €
Osta heti