Vill du få i dig mer järn? Testa det här receptet på järnrik kokos-tempehgryta. Receptet är veganskt, glutenfritt och innehåller lite FODMAP.
Att få i sig tillräckligt med järn från din kost kan vara en utmaning, som vi diskuterade i den här artikeln . Prova den här läckra grytan för att göra järnintaget lite enklare!
Ingredienserna i grytan är rika på järn och utgör en utsökt rätt i thailändsk stil. Det är ett utmärkt val till middag efter en lång träningsdag. Vi gillar också att packa den med oss i en mattermos och äta efter en löprunda i skogen. Kom ihåg att ta med en apelsin till efterrätt för att öka järnupptaget!
Järnrik kokos-tempehgryta (vegansk, glutenfri, låg-FODMAP)
Ingredienser:
-
250 g tempeh
-
300 g broccoli
-
färsk spenat
-
500 g potatis
-
2 dl kokosmjölk
-
1 citrongräs
-
½ limeskal
-
4 cm färsk ingefära
-
2 msk sojasås
-
½ tsk chiliflingor
-
persilja och nötter till servering
Riv ingefära och limeskal och hacka citrongräs. Skär potatis och broccoli i tärningar. Koka kryddorna i vatten i några minuter innan du tillsätter potatis- och broccolibitarna. Skär under tiden tempeh i tärningar. Stek tempehtärningarna i en panna i olja tills de är gyllenbruna. När grönsakerna nästan är klara, tillsätt kokosmjölk, sojasås, stekt tempeh och färsk spenat. Servera med persilja och nötter.
Genomsnittligt näringsvärde (bas utan topping) per 100 g
Energi 311 kJ / 73 kcal
Fett 4 g
Kolhydrater 4 g
Varav sockerarter 1 g
Kostfiber 1 g
Protein 6 g
Järn 2 mg