Åländsk pannkaka är en klassisk dessert från Åland i den finländska skärgården. Denna version är gjord på risgrynsgröt och havremjöl för att förbättra kolhydratupptaget.
Ris är en lättsmält kolhydratkälla. Havre innehåller vattenlösliga betaglukanfibrer som hjälper till att jämna ut energiupptaget. Kanel kan också bidra till att stabilisera blodsockret och därigenom hålla energinivån uppe under längre löprundor eller cykelpass.
Ålands pannkaka
(4 portioner)
1dl grötris
0,5 l vatten
1 tsk salt
3 kanelstänger
Koka upp vatten och kryddor. Tillsätt ris och låt koka i 15 minuter. Häll av överflödigt vatten och låt kanelstängerna vara kvar i gröten medan den svalnar.
4 dl rismjölk
risgrynsgröt
2 msk brunt smör (valfritt)
2 dl glutenfritt havremjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
2 msk socker
Blanda alla ingredienser och låt stå i 10 minuter. Klä en ugnsplåt med en bakplåt och häll blandningen i. Sätt in i ugnen (220°C) i 30-40 minuter tills den är gyllenbrun. Servera med sylt.