Ohita ja siirry sisältöön

Maa

Everything you need to know about sports drinks

Tiesitkö tämän urheilujuomista?

Milloin kannattaa nauttia urheilujuomaa pelkän veden sijaan? Mikä ero on hypotonisella ja isotonisella urheilujuomalla? Ota nämä asiat huomioon, kun valitset urheilujuomaa juoksuun, pyöräilyyn ja muihin urheilulajeihin.


Päivittäisessä elämässä elimistöstä poistuu vettä kaksi litraa päivässä hengityksen, hikoilemisen, vessassa käymisen ja ruoansulatuksen myötä. Mutta urheillessa nestettä voi haihtua jopa kaksi litraa tunnissa, riippuen harjoituksen intensiteetistä ja ympäröivistä olosuhteista.

On siis tärkeää pitää huolta nesteytyksestä juostessa, pyöräillessä tai muita lajeja harrastaessa. Oikeanlaisen urheilujuoman tai nesteytysjuoman valitseminen auttaa estämään nestehukkaa ja tukee harjoituksia ja kisasuorituksia.

Urheilujuoma auttaa pitämään nestetasapainoa yllä

Nestehukka on urheilijan vihollinen. Jos kehon paino laskee vain kaksi prosenttia nestehukan takia, urheilusuoritus kärsii tuntuvasti.

Nesteen haihtuessa kehon lämpötila ja syke nousee. Lihaksiin varastoitunutta glykogeenia alkaa kulua nopeammin, mikä johtaa energiavarastojen nopeaan tyhjenemiseen. Myös maitohappotasot nousevat, mikä voi johtaa väsymykseen ja kramppeihin. Lisäksi nestehukka on yksi yleisimmistä syistä liikunnan aikaisiin vatsaongelmiin.

Usein nesteen tarpeen hoksaa vasta janon tunteesta. Kun janottaa, keho on yleensä jo kuivunut kaksi prosenttia. Jos ei tässä vaiheessa huolehdi nesteytyksestä, saa todennäköisesti kärsiä pian päänsärystä, väsymyksestä ja keskittymiskyvyn puutteesta. Nämä kaikki haittaavat urheilusuoritusta, ja ongelmat kasvavat sitä mukaa kun nestehukka pahenee.

Hikoillessa ei poistu vain nestettä. Hien mukana haihtuu myös monia elektrolyyttejä, joista tärkeimmät ovat natrium, kalium ja kloridi. Nesteytyksessä pitää ottaa huomioon paitsi itse vesi myös elektrolyytit.

Jos hikoilet runsaasti ja kehosta poistuu paljon natriumia, pelkän veden nauttiminen voi johtaa vaaralliseen tilaan nimeltä hyponatremia. Sen oireita ovat uneliaisuus, pahoinvointi ja lihasheikkous, ja vakavimmillaan se voi johtaa kouristuskohtauksiin ja jopa koomaan.

On siis viisasta pitää huolta nestetasapainosta harjoitusten ja kilpailujen aikana ja valita urheilujuoma, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi.Mitä on hypotoninen urheilujuoma ja kuinka se eroaa isotonisesta urheilujuomasta?

Urheilujuomia kuvaillaan usein hypotonisiksi tai isotonisiksi. Termit viittaavat sokereiden, suolojen, aminohappojen ja muiden isojen molekyylien suhteelliseen osuuteen juomassa veren pitoisuuteen verrattuna. Merkittävin ero hypotonisen ja isotonisen juoman välillä on siinä, kuinka tehokkaasti neste imeytyy.

Hypotoninen juoma on verta kevyempää, minkä ansiosta neste imeytyy nopeammin. Neste myös poistuu vatsasta nopeasti ja imeytyy tehokkaasti ohutsuolessa. Tämän vuoksi hypotoninen juoma on tehokkain nesteyttäjä. Hypotonista urheilujuomaa, jossa on riittävä määrä suoloja, voikin kutsua nesteytysjuomaksi.

Isotonisen juoman elektrolyytti- ja hiilihydraattipitoisuus on samankaltainen kuin veressä. Siinä missä isotonisessa juomassa on enemmän suolaa ja energiaa kuin hypotonisessa juomassa, sen koostumus estää nestettä imeytymästä tehokkaimmalla tavalla. Valtaosa markkinoiden urheilujuomista on isotonisia, ja ne sopivat tilanteisiin joissa kaipaat hieman energiaa ja nestettä. Maksimaaliseen nesteytykseen ne eivät sovellu.

On olemassa myös hypertonisia liuoksia, joiden koostumus on verta paksumpaa. Sellaisiksi lasketaan esimerkiksi energiageelit. Hypertoniset seokset ovat erinomaisia energian lähteitä, mutta ne eivät nesteytä. Jos kärsit nestehukasta ja nautit vain hypertonisia liuoksia, tulet todennäköisesti kärsimään vatsaongelmista.

On tärkeää tietää, onko valitsemasi urheilujuoma hypotoninen vai isotoninen. Muista, että hypotoninen urheilujuoma ei ole energianlähde vaan sen on tarkoitus nesteyttää.


Natrium, hiilihydraatit ja aminohapot urheilujuomissa

Urheilujuomaa valitessa on hyvä tutustua myös juoman ravintosisältöön ja ainesosaluetteloon.

Kuten edellä kävi ilmi, tehokkaaseen nesteytykseen tarvitaan natriumia. Tuoreet tutkimukset osoittavat, että urheilujuoman suhteellisen korkealla natriumpitoisuudella on positiivinen vaikutus kehon kykyyn ylläpitää nestetasapainoa ja nesteyttää pitkän aikaa.

Jotta urheilujuoma nesteyttäisi hyvin tehokkaasti, täytyy juomassa olla reilusti enemmän natriumia kuin keskiverrossa urheilujuomassa. Tästä seuraa ongelma: jos juoma maistuu liian suolaiselta, sitä tulee juotua vähemmän ja tätä kautta nesteytys vaarantuu.

Hiilihydraatit ovat toinen tärkeä komponentti nesteytysjuomajauheissa ja urheilujuomissa, koska ne auttavat nesteen imeytymisessä. Glukoosin ja natriumin yhdistelmä auttaa nesteen imeytymisessä suolistossa. Liikaa hiilihdyraatteja ei juomassa tule kuitenkaan olla, sillä ne voivat suurissa määrissä estää nesteen imeytymistä.

Kannattaa myös selvittää, sisältääkö juoma aminohappoja. Ne ovat orgaanisia yhdisteitä, joilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Pieni määrä aminohappoja voi auttaa veden ja natriumin imeytymisessä ja nestetasapainon ylläpidossa.


Noshtin urheilujuoma nesteyttää tehokkaasti ja maistuu hyvältä

Tyypillinen urheilujuoma yrittää saavuttaa kaksi ristiriitaista tavoitetta kerralla: nesteyttää ja tarjota energiaa. Tämä lähestymistapa on epäproduktiivinen: kun juomassa on paljon hiilihydraatteja, neste ei imeydy nopeasti ja tehokkaasti. Siksi Noshtin urheilujuoma keskittyy ainoastaan yhteen asiaan: tehokkaaseen nesteytykseen.

Noshtin Endurance Drink Mixiä kehittäessä on hyödynnetty sekä tietoa nestehukan hoitamisesta että tutkimuksia urheiluravitsemuksen ja urheilulääketieteen saralta. Endurance Drink Mix -nestytysjuomajauhe sisältää yksinkertaisia hiilihydraatteja ja aminohappoja, jotta neste imeytyy mahdollisimman tehokkaasti. Urheilujuoma maistuu myös monia muita juomia suolaisemmalta, koska se sisältää nesteytykseen tarvittavan määrän suoloja. Maultaan se on kuitenkin mieto ja maistuu hyvin läpi pitkän suorituksen.

Endurance Drink Mix pähkinänkuoressa:

  • Optimaalinen elektrolyyttipitoisuus tehokkaan nesteytyksen takaamiseksi
  • Optimaalinen määrä hiilihydraatteja ja aminohappoja veden imeytymisen tehostamiseksi
  • Vatsaystävällinen: ei vatsaa ärsyttäviä ainesosia, vain vähän hiilihydraatteja
  • Raikas ja luonnollinen maku


Osta Endurance Drink Mixiä täältä


Noshtin korkeanerginen urheilujuoma sisältää sekä hiilihydraatteja että elektrolyyttejä

Korkeaenerginen urheilujuomamme sisältää nimensä mukaisesti myös energiaa elektrolyyttien lisäksi. Voit sekoittaa kauhallisen (50 g hiilihydraatteja) haluamaasi määrään vettä.

Korkeaenerginen urheilujuoma pähkinänkuoressa:

  • Urheilujuomajauhe, joka tarjoaa tehokasta nesteytystä ja kaikki pitkän suorituksen aikana tarvitsemasi hiilihydraatit ja elektrolyytit.
  • Ei ärsytä vatsaa. 
  • Gluteeniton ja vegaaninen.
  • Puhtaasta merivedestä saatu merimagnesium edistää elektrolyyttitasapainoa sekä lihaksiston ja hermoston normaalia toimintaa.
  • Kaksi mahtavaa makua aidoista suomalaisista marjoista: Mustikka & Puolukka, jonka piparminttu-uute tuo juomaan raikkaan ja viilentävän maun, sekä Tyrni & Appelsiini

Lähteet:

Sawka M, Cheuvront S, Kenefick R. Hypohydration and human performance: Impact of environment and physiological mechanisms. Sports Med 2015; 45(1):S51-60.

Baker LB, Jeukendrup AE. Optimal composition of fluid-replacement beverages. Compr Physiol 2014; 4(2):575-620.

Vanhemmat
Uudemmat
Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Iän varmistus

Klikkaamalla vahvistat että olet täysi-ikäinen.

Hae

Lisätty ostoskoriin